Imbir (Zingiber) to roślina ciesząca się popularnością praktycznie na całym świecie. W Europie najwcześniej pojawił się w Anglii, przypisywano mu wiele właściwości leczniczych a do tej pory jest na Wyspach szalenie popularny jako dodatek do wielu potraw i napojów.

Najcenniejszą częścią imbiru jest kłącze, tworzące charakterystyczne, bulwiaste odcinki. Właśnie w kłączu występują wyjątkowe olejki eteryczne, które nadają tej roślinie niezwykły aromat (limonen, cytral, kamfen oraz borneol).

Chociaż w dzisiejszych czasach imbir pozyskiwany jest przede wszystkim z upraw rolniczych jednak dziko rosnący imbir występuje w Azji i Australii w kilku gatunkach:
– imbir japoński, i. mioga (Zingiber mioga (Thunb.) Roscoe)
– imbir lekarski (Zingiber officinale Roscoe)
– imbir malajski (Zingiber malaysianum)
– imbir cytwarowy (Zingiber zerumbet (L.) Sm.)
– imbir żółty (Zingiber purpureum Roscoe, syn. Z. cassumunar Roxb.)
Zingiber spectabilis
– Zingiber petiolatum

Do tej pory nie jest dokładnie zbadany mechanizm działania imbiru widomo jednak, że pozwala on ograniczyć odczucia wymiotne i skołowanie podczas podróży i jest zalecany w warunkach złego samopoczucia lokomocyjnego.

Ze względu na swoje właściwości rozgrzewające i poprawiające krążenie imbir wchodzi również w skład wielu kosmetyków- np. modelujących i wyszczuplających.

 

 

 

 

 

 

grafika_foot_kapsulki

Dotyczy Lokomotiv syrop i Lokomotiv drażetki